fredag 29 maj 2015

3 organ- biologi, matte

VLevern är människans största organet efter huden . Levern väger mellan 1200 till 1500 g 

Levern bryter ner sockerarten Fruktos och andra monosackaridet och omvandlar de till glykos. Glykosen lagras i levern som en rörlig energireserv. Glykogen lagras också i musklerna. leverna har vissa specifika enzymer som gör att glykos omvandlas till glykog. 


Förutom glykogen så lagras även protiner  vissa fetter, mineraler och vitamin A och B12. Dessa ämnen kan förbrännas i leverncellern eller så avges de i blodet. 

Levern produsererar gall som sedan lagras i gallblåsan och för vidare o transporteras ut till tolvtarmenen och ut. Gallan höjer Ph värdet för att hjälpa till med matspjälpning och de är främst mat fetter. Andra nerdbrytnigsprodukten som bildas i levern sönderdelas i gallan och ut via avföringen 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar